Kinesio taping


Prezentare:



Kinesio Tapingul este o tehnica bazata pe procesul natural de vindecare/refacere al organismului. Kinesio Taping este aplicata pe muschi pentru a reduce durerea si inflamatiile, pentru a relaxa muschii suprasolicitati, si pentru a sustine muschii in miscare. Aceasta metoda a fost dezvoltata de Dr. Kenzo Kase cu 25 de ani în urmă în Japonia. Aceste benzi isi exprima eficacitatea prin activarea sistemelor circulatorii si neurologice. Muşchi nu servesc numai mişcării corpului, dar şi in controlul fluxului circulaţiei venoase şi limfatice, a temperaturii corpului, etc.. Folosind o banda elastica, s-a descoperit că muşchii şi alte ţesuturi, ar putea fi "ajutate din exterior". Kinesio Taping creind astfel o nouă abordare in tratarea nervilor, muşchilor şi organelor.In primii 10 ani, ortopezii, acupuncturisti şi a alti medici au fost principalii utilizatori de Kinesio Taping. Imediat după aceea, Kinesio Taping a fost folosit de lotul olimpic de volei al Japoniei şi metoda s-a extins rapid si la alti sportive de performanta. Astăzi, Kinesio Taping este acceptată de către medici şi sportivi din Japonia, Statele Unite ale Americii, Europa, America de Sud şi în alte ţări asiatice. Kinesio Tape poate fi utilizat în asociere cu alte tratament cum ar fi : crioterapia, hidroterapia, masajul sau electrostimularea. În prezent, Kinesio Taping este folosit în spitale, clinici, licee şi chiar şi de către echipele de sport profesionist.
Metode de aplicare Kinesio ® Taping
Există două moduri de a aplica Kinesio Tape: unstretched sau stretched.

UNSTRETCHED: În acest caz, intindem pielea din zona afectată, înainte de aplicarea benzii. Aceasta se face prin întinderea muşchilor şi articulaţiilor din zona afectată. Cand pielea este ridicată prin aceasta tehnica, fluxul sangvin si limfatic subcutanat este crescut.

STRETCHED : Pe de altă parte, în cazul în care sunt afectate articulaţiile sau ligamentele, banda ar trebui să se întinda înainte de aplicarea la nivelul pielii. Articulatiile sau ligamentele afectate sunt incapabile sa functioneze normal si se bazeaza pe banda intinsa pentru corectia acestora. Kinesio ® Taping se bazează pe o f ilosofie diferită, care are scopul de a oferi libertate in mişcare, astfel permitandu-i sistemului muscular de a se vindeca bio-mecanic.
Kinesio ® Taping calmeaza durerea şi facilitează drenajul limfatic prin ridicarea pielii la nivel microscopic. Porţiunea pe care este aplicata banda creaza “umflaturi” la nivelul pielii, prin urmare, creşte spatiul interstiţial. Rezultatul este că presiunea şi iritaţia sunt eliminate de receptorii senzoriali, astfel atenuandu-se durerea. Trebuie să se lucreze cu prudenţă pentru a preveni forfecarile laterale în special la vârstnici sau persoanele care au o boală sistemică sau şi/sau a ţesutul afectat. În plus, in cazul stimularii nociceptorilor pielii poate creşte durerea sau sa apara “mâncărime”.
Efecte fiziologice:
Muşchii, in mod constant se extind si se contracta într-un interval normal. Insa, atunci când muşchii se supra-extind sau supra-contracta, ca si atunci când se ridica o greutate excesivă, muschiul nu se poate recupera şi se inflameaza. În cazul în care un muşchi este inflamat, umflat sau rigid din cauza oboselii, spaţiul dintre piele şi muşchi este comprimat, si asta duce la constrictia fluxului de lichid limfatic, iar ceasta duce la aparitia durerii datorita compresiunii receptorilor de la nivelul dermei. Acest tip de durere este cunoscuta sub numele de mialgie sau durere musculara.
deltoid Photobucket
Banda poate fi aplicata printr-o singură bandă "I", sau în forme de "X" sau "Y", în funcţie de forma şi mărimea muschiului.
Incepeti de la [ORIGINEA] muschiului, continuati de-a lungul acestuia şi terminati la nivelul [INSERTIEI]. In momentul in care fibrele musculare se contracta , benzile Kinesio suporta contractia prin stimularea pielii si ridicarea muschiului inapoi si in sus spre punctul de origine.
In cazul crampelor sau a supra-contracţiei musculare, banda trebuie să se aplice de la [INSERTIE] spre [ORIGINE]. In cazul in care va tratati fara asistenta unui specialist, este important sa stiti principiul de baza al stretchingului pielii inaintea aplicarii, indiferent de locul in care este localizata durerea. De exemplu, în cazul în care partea posterioara a antebraţului este sursa de durere, trebuie să faceti extensia palmei inainte de a aplica banda. La fel, daca sursa sursa durerii este situate pe fata anterioara a antebratului, trebuie executata flexia palmei. Acest principiu trebuie să fie respectat cu strictete. Pentru tratamentul durerilor musculare, Kinesio ® Taping este ineficient în cazul în care pielea nu este întinsă. Acest proces de aplicare este de obicei folosit pentru stadiliile acutei, in cazul luxatiilor sau entorselor, spasme musculare sau edeme in urma unei accidentari sau interventii chirurgicale. In timp ce fibra musculara se contracta, banda Kinesio ® Tex relaxeaza muşchii în cauză.
Kinetoterapeutii de la Real Madrid, au aplicat cu succes aceasta metoda marelui jucator David Beckham. La vremea aceea, Dr Juan Carlos Hernandez, purtatorul de cuvant al celor de la Real declara : "Folosim Kinesio Taping cam de un an. Multi jucatori au folosit-o inainte lui Beckham, insa de cand Beckham a fost fotografiat cu banda toata lumea a innebunit."
beckham
In Romania, Dinamo e prima echipa ce foloseste Kinesio Taping incepand cu 14.03.2009. Aproape toti jucatorii "ciinilor" au purtat benzile speciale, chiar Claudiu Niculescu avind unul la genunchiul drept. "La prima vedere, am crezut ca e un moft, dar parca iti ia durerea cu mina. Mie mi-a folosit foarte mult, mai ales ca am avut probleme pe care vreau sa le uit", a declarat Zicu, cel care a utilizat primul benzile speciale. La noi in tara, in momentul de fata sunt doar 15 cursanti de KZT, care au sustinut un curs in urma cu cativa ani,la Oradea sub indrumarea unui specialist italian de Kinesio Taping.
Mai multe detalii, inclusiv filmulete cu aplicarea benzilor gasiti pe http://www.kinesiotaping.com/

Comentarii