Kinetoterapeut in UK

Datorita conditiilor mai grele din Romania, multi colegi kinetoterapeuti prefera sa profeseze in strainatate.Majoritatea sunt plecati in Franta sau Italia deoarece procesul de integrare si de recunoastere a studiilor este mai facil.
Despre profesia de kinetoterapeut in Anglia nu se cunosc prea multe detalii, asadar prin intermediul colegei noastre Caulet Catalina si a bunavointei de care a dat dovada am aflat urmatoarele :

  • Procesul nu este unul neaparat dificil, ci doar lent si costisitor;
  • Experienta profesionala postuniversitara este mai mult decat necesara (un minim de 3 ani);
  • Ca sa lucrezi ca si KT in Anglia trebuie mai intai sa te inregistrezi profesional la HPC (Health Profession Council). Se descarca un formular de pe site-ul lor www.hpc-uk.org si se completeaza (varianta internationala, pentru cei care si-au completat studiile in afara UK-ului). Anul acesta aplicatia costa 420£. Dureaza cateva luni pana afli un raspuns, care poate fi de pozitiv, de respingere, sau iti pot cere o perioada de adaptare, ce consista dintr-o perioada de practica la un spital (ce trebuie sa ti-o aranjezi tu singur), un examen scris sau poate amandoua.
  • Dreptul de a practica kinetoterapia e diferit in schimb, de dreptul de a munci in UK. Ca sa poti munci in UK ai nevoie de un yellow card, care dupa un an il poti transforma in blue card (blue cardul iti da dreptul de a munci fara restrictii, yellow cardul impune cateva conditii, sa fii student sau self employed, de exemplu);
  • Pentru cei care opteaza sa vina ca au-pair  trebuie sa aplice pentru purple card;
  • Mai multe detalii pentru conditiile si restrictiile romanilor care vor sa lucreze legal in UK pe site-ul celor de la home office http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgarianandromaniannationals/

Comentarii